Historia chleba

Historia chleba

W aromacie pieczenia chleba jest coś ciepłego, przytulnego i zachęcającego… To niesamowite, że za pomocą naszych rąk i czterech prostych składników (mąka, woda, sól i drożdże) możemy przygotować jedną z najstarszych i najbardziej powszechnych potraw. To podstawowe pożywienie, którym cieszyli się nasi przodkowie, które było używane jako waluta, a nawet wysyłane do grobowców egipskich członków rodziny królewskiej. Chleb jest jedną z najstarszych potraw wytwarzanych przez współczesnego człowieka. Szacunki są bardzo różne, ale większość archeologów i historyków żywności zgodzi się, że ludzie wypiekają chleb od ponad 10 000 lat, a może nawet 30 000 lat… Najwcześniejsze chleby były przaśne, podobne do płaskich chlebków, takich jak tortilla czy naan. Czasami dzikie drożdże zanieczyszczały chleb, w wyniku czego powstawał chleb sfermentowany. Ten sfermentowany chleb stał się w końcu wczesnym wcieleniem nowoczesnych wypieków pieczywa… Egipcjanie opanowali proces robienia chleba na zakwasie oraz pieczenie chleba z wykorzystaniem drożdży około 7 000 lat temu, a dowody archeologiczne sugerują, że w Egipcie wzniesiono pierwsze piekarnie około 5 000 lat temu. Uważa się również, że egipscy piekarze eksperymentowali z chlebem na zakwasie, w taki sposób, że „oszczędzali” część dobrego ciasta, aby dodać je do porcji ciasta na następny dzień.
Umiejętność pieczenia chleba szybko rozpowszechniła się z Egiptu do imperiów greckiego i rzymskiego. Produkcja chleba pozostawała w dużej mierze niezmieniona przez wieki, aż do rewolucji przemysłowej. Jednak społeczne implikacje produkcji i dostępności chleba odgrywały ważną rolę w społeczeństwie przez większość czasów pośrednich…
Spośród innych problemów społecznych, brak żywności i niedrogiego chleba jest często wymieniany jako jeden z katalizatorów rewolucji francuskiej (1789 –1799). Marsz kobiet do Wersalu, 5 października 1789 roku, był kulminacją gniewu i frustracji z powodu niedostatku i wysokich cen chleba. Ponad 20 000 francuskich chłopów, głównie kobiet, domagało się lepszych warunków i cen chleba. Król Ludwik XVI nie miał wyboru i musiał się poddać…

Kiedy Napoleon Bonaparte przejął władzę w 1799 r., jego rząd ustanowił określone normy dla francuskiego chleba, które obejmowały składniki, wagę i procedury pieczenia; podjął też działania w celu ustabilizowania cen zbóż. Jeszcze starsze prawo w Anglii – „Assize of Bread and Ale”, pochodzi z 1266 roku. Prawo to nakazywało, aby chleb ważył 400 gramów lub jego wielokrotność. Kary za sprzedaż chleba z niedowagą w średniowiecznej Anglii obejmowały kary grzywny, więzienia i pręgierzu.

W Europie aż do początków Średniowiecza chleb wypiekany był wyłącznie w domach. Dopiero później pojawili się piekarze, którzy stanowili jedną z ważnych grup społecznych. Jedzenie chleba świadczyło także o statusie społecznym. Chleb z grubego przemiału przeznaczony był dla biedoty, natomiast bogaci gospodarze i kupcy spożywali pieczywo z czystej mąki pszennej. Mimo tak dużej popularności chleba, sztuka piekarska rozwijała się bardzo powoli…

W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb był symbolem dostatku i pomyślności. Nie zawsze stanowił on element codzienności, pojawiał się w domach jedynie z okazji ważniejszych świąt. Już samemu procesowi przygotowania pieczywa towarzyszyły liczne obrzędy i zwyczaje, ściśle związane z religią i wiarą. Uważano bowiem, iż jest on łącznikiem pomiędzy światem ludzkim, boskim i diabelskim.

Doskonałym przejawem ogromnego społecznego znaczenia chleba jest jego mnogie występowanie w opowieściach ludowych, obrzędach, przesądach i przysłowiach…Oto niektóre z nich:

  • aby chleb, to i zęby będą
  • bez dobrej woli jako mięso bez chleba, a jaja bez soli
  • biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna
  • chcesz się dostać do nieba, nie żałuj biednym kęsa chleba
  • chleb i woda, nie ma głoda
  • chleb ma rogi, nędza nogi
  • chleb najmocniej wiąże człowieka
  • chleb, piwo i świeca zdobią szlachcica
  • chleb płacze, gdy go darmo jedzą
  • chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty
  • chleb stracił, a bułki nie znalazł
  • chleb w drodze nie cięży
  • chleb zębów nie łamie
  • chodź chlebie, zjem ciebie
  • do chleba rano wstać trzeba
  • dobra i bułka przy chlebie
  • dobra tabaka na oczy, jak się chlebem brzuch natłoczy
  • dobry chleb, gdy kołacza nie masz
  • dobry chleb i z ości, jak się kto przepości
  • dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą
  • głodnemu chleb na myśli
  • i gość miły, i chleba żal
  • i ostatnim kęsem chleba podzielić się z bratem trzeba
  • jedz chleb z każdą warzą, a rób, co ci każą
  • kawałek chleba nie spadnie z nieba / kawałek chleba nie spadnie z nieba – pracą na niego zarobić trzeba
  • każdy kraje chleb do siebie
  • kiedy gospodyni pierze i chleb piecze, to się ledwie nie wściecze
  • kiedy się chlebem nie naje, to bułką nie nasyci
  • kiedy się kto przepości, nie szuka w chlebie ości
  • kołacza pragnij, lecz chleba nie porzucaj
  • głodnemu chleb na myśli
  • komu chleb zaszkodzi, a komu kij pomoże
  • kto kupuje, czego mu nie trzeba, nie ma potem za co kupić chleba
  • kto chce nieba, cierpieć trzeba, a kto chce chleba, pracować trzeba
  • kto chleb nosi, tego też chleb nosi
  • kto chleb ze sobą nosi, ten o niego nie prosi
  • kto chleba nie chce, nie godzien kołacza / kto chleba nie chce, niewart i kołacza
  • kto chlebem gardzi, to nim Pan Bóg bardziej
  • kto czyj chleb je, tego piosenkę śpiewa
  • kto dał zęby, da i chleba
  • kto do ciebie z kamieniem – ty do niego z chlebem
  • kto gardzi chlebem, nie będzie miał i bułki
  • kto nie chciał pracować na chleb, to musi za chleb
  • kto nie skropił chleba łzami, nie będzie miał apetytu
  • kto się wstydzi pracy, niewart chleba i kołaczy
  • kto ze mną jeść nie chce chleba, ja z nim nie będę kołacza
  • lepiej mi kawałek chleba smakuje, kiedy go z kim dzielę
  • lepszy chleb z solą z dobrą wolą, niż marcepan z niewolą
  • lepszy pewny kawał chleba niż niepewna sztuka ciasta
  • lepszy własny chleb, niż pożyczona bułka
  • łatwiej chleb jeść niż na niego zapracować
  • nic po chlebie, kiedy brak zębów
  • nie dospać trzeba, kto chce dostać chleba
  • nie samym chlebem człowiek żyje
  • nie z jednego pieca jadł chleb
  • nie z każdej dzieży dobry chleb
  • pracowity, gdy się wypości, nie narzeka w chlebie na ości
  • potrzeba nauczy szukać chleba
  • ryzyko chleb daje, ryzyko go bierze
  • sól do chleba, a nie chleb do soli się daje
  • smaczny chleb kradziony
  • szkoda psu białego chleba
  • trudno piec chleb, gdzie mąki nie będzie
  • trzeba chleba i nieba
  • u głodnego chleb najdroższy
  • u wdowy chleb gotowy / u wdowy chleb
  • gotowy, ale niezdrowy
    ubogiemu kawał chleba, to most do nieba
  • w górach początek wody, a koniec chleba
  • w każdej chałupie inaczej chleb pieką
  • z tej mąki chleba nie będzie
  • zjedzony chleb bardzo ciężko odrabiać
  • złemu wrogowi daj chleba i soli

Historia chleba i wypieków komplikuje się w czasach rewolucji przemysłowej. Postęp technologiczny doprowadził do zmian w metodach produkcji pieczywa, a nawet w uprawie pszenicy. Obfitowały także zmiany społeczne; więcej osób zajmowało się pracą fabryczną i produkcyjną, pozostawiając mniej czasu na pieczenie i gotowanie w domu.

Stopniowe zmiany w rolnictwie i technologii rolniczej utorowały drogę do bardziej komercyjnej produkcji artykułów spożywczych. Na początku XX wieku duże traktory zaczęły pracować obok koni na rozległych farmach. W połowie lat pięćdziesiątych traktory przewyższały liczebnie konie, a nowoczesne systemy nawadniające pomogły złagodzić skutki suszy. Te postępy w technologii i wydajności pozwoliły mniejszej liczbie gospodarstw na produkowanie większej ilości towarów. Chociaż korzyści i wady tej zmiany można by dyskutować, nie ma wątpliwości, że zmiany te umożliwiły bardziej komercyjną produkcję żywności w powojennej Europie.

Od strony produkcyjnej starsza metoda mielenia pszenicy na kamieniu została zastąpiona znacznie szybszymi walcami stalowymi. Te stalowe wałki były bardziej spójne i mogły wytwarzać znacznie drobniejszą mąkę, która była kompatybilna ze zmechanizowaną produkcją chleba. Pojawiły się nowe maszyny, które potrafiły ugniatać, ważyć i formować bochenki chleba, a następnie wynaleziono noże piekarnicze pozwalające na ich cięcie i pakowanie. Joseph Lee z Bostonu opracował i opatentował jedną z pierwszych zmechanizowanych maszyn do pieczenia chleba na początku XX wieku.

Prawie 100 lat po wynalezieniu przez Josepha Lee jednobochenkowy wypiekacz do chleba stał się sprzętem gospodarstwa domowego, a krojony chleb można było znaleźć na półkach w sklepach spożywczych lub na stacjach benzynowych.

Cztery proste składniki odpowiadają o historii ludzkości, wspierały nas, były katalizatorem zmian społecznych i podlegały naszym postępom. Te cztery proste składniki; mąka, woda, drożdże i sól są tak samo częścią ludzkiego doświadczenia, jak radość z zachodu słońca czy kultowe momenty w historii w dziejach ludzkości.

Dodaj komentarz